26-04-2024 01:51

Aşırı terleme kaderiniz değil

2018-06-08    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2018-06-08
.stripslashes($urun->baslik).

Terleme, vücudun ortamla arasındaki ısı değişimini sağlayan bir mekanizmadır. Vücudumuzdaki ter bezleri, isteğimiz dışında çalışan sinirler tarafından kontrol edilir. Aşırı terleme, tüm vücutta veya bölgesel olabilir. Tüm vücutta görülen aşırı terleme kişinin kilosuna, metabolizmasına bağlı olduğu gibi bazı hastalıklara veya bazı ilaçlara da bağlı olabilir. Önceden normal terleyen bir kişinin zamanla aşırı terlemeye başlaması durumunda mutlaka hekimine başvurması gerekir.

Tüm vücutta değil de belirli bir bölgede görülen aşırı terleme ise isteğimiz dışı otomatik olarak çalışan sinir sisteminin bozukluğuyla meydana gelmektedir. Aşırı terleme genellikle ellerde, koltuk altlarında ve ayak tabanlarında görülmektedir. Yüz bölgesinde ani kızarma da benzer mekanizmayla oluşur. Toplumda yaklaşık binde 1 ila 3 kişide bu şikayetlere rastlanır. Kişilik özelliklerinin oluştuğu ergenlik ve gençlik yıllarında bu durumdan dolayı topluma, ortamlara girmek istemeyen kişilerde; çekingenlik ve sosyal fobi oluşmaya başlar.

 

TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Bölgesel terleme kişinin günlük yaşamını, işini ve psikolojik durumunu etkiliyorsa: örneğin tokalaşmaktan, insanlarla tanışmaktan çekiniyor, kalem tutamıyor, el aletlerini kullanamıyorsa mutlaka tedavi edilmelidir. Aşırı terlemenin çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

-Kozmetikler, losyonlar, kremler:

Bu tür ürünler alüminyum içerir. Teri azaltmaz, dışarı çıkmasını engeller. Ayak ve koltuk altı aşırı terlemesinde kullanılabilirler; ellerde kullanımı tahrişe sebep olur.

Etkisi günlüktür. Alüminyumun uzun vadede zararları sebebiyle fazla önerilmez.

-Botoks enjeksiyonu:

Terleyen bölgeye onlarca enjeksiyon uygulanarak yapılır. Etkisi genellikle 2-3 ay kadar sürer ve tekrar etmek gerekir. Koltuk altına uygulaması yaz mevsimini rahat geçirmeyi sağlayabilir ancak ellerde uygulaması cilt altı dokusu olmadığından çok ağrılıdır ve kas felci yaptığından parmakların kullanılmasında zorluk yaratır. 

-ETS (Endoskopik Torasik Sempatektomi):

Bölgesel terleme tedavisinde kalıcı bir çözüm sağlar. İşlem uyutularak, kapalı ameliyat yöntemiyle kesi olmadan yapılır. İlgili sinir kısmının çeşitli yollardan (kesilerek, yakılarak veya sıkıştırılarak) devre dışı bırakılması amaçlanır. Hastalar genelde bir gece hastanede kalır, ortalama 3-5 gün içerisinde normal hayatlarına ve işlerine dönebilir. İşlemin başlıca beklenmeyen etkileri ise refleks terleme denilen durumdur. Yaklaşık yüzde 10-30 kişide, önceden fazla terlemeyen sırt, karın gibi bölgelerde terleme görülebilir. Kilolularda ve ileri yaşlarda bu yan etki daha fazla görülmüştür. Genelde zaman içerisinde düzelir. Düşük kalp hızı, ağrı ve kuru el çok daha az görülen yan etkileridir. Bölgesel aşırı terlemenin tedavisinde esas olan bu işlemin bu işte deneyimli bir göğüs cerrahisi ekibi tarafından, yeterli donanıma sahip güvenilir bir merkezde yapılması gerekir. Amaç kişinin sosyal hayata dönüşünü sağlamak, özgüvenini ve psikolojisini kalıcı olarak geri getirmektir.

NASIL ARANDI: #Doç. Dr. Ahmet Bülent Kargı # aşırı terleme #

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.