27-04-2024 06:16

Amatör ruhun profesyonel yöneticisi: KASKF Başkanı Murat Aydın

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 06/04/2022
Kocaeli Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Murat Aydın, göreve geldiği 2007 yılından beri ilimizdeki amatör spor kulüplerinin daha iyi şartlara kavuşması için tüm imkanlarıyla, fedakarca çalışıyor
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ZEYNEP AKAR

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Kocaeli Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (KASKF) Başkanı Murat Aydın, spor camiasında 7’den 70’e herkesin sevdiği ve saydığı bir isim. Öğrencilik yıllarından beri sporla iç içe bir yaşam süren, profesyonel basketbolcu olmasının yanı sıra sporun diğer dallarıyla da ilgilenen Murat Aydın, 2007 yılından bu yana KASKF başkanlığı görevini yürütüyor.

Göreve geldiği günden bu yana, üye kulüplerin yöneticileriyle sevgi ve güvene dayalı bir gönül bağı kuran Başkan Aydın, amatör spor kulüplerinin ihtiyaçlarının karşılanması, genç sporcuların daha iyi imkanlara kavuşması noktasında çok başarılı çalışmalara imza atıyor; bu başarıyı da gönüllülük esasıyla çalışmasına ve spor kulüplerinin her sorununu sahiplenmesine bağlıyor.

KASKF’ın 36’ıncı kuruluş yıldönümü yaklaşırken, federasyonu amatör bir ruhla ama profesyonelce yöneten Başkan Murat Aydın’ı makamında ziyaret ettik; görevde olduğu 15 yılda federasyonu taşıdığı noktayı, amatör kulüpler hakkındaki düşüncelerini, hedeflerini ve hayallerini konuştuk.

Başkanım, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

1971, Sakarya doğumluyum ama kendimi bildim bileli Gebze’de ikamet ediyorum. Ticaretle uğraşıyorum, İstanbul’da tekstil üzerine faaliyet gösteren bir şirketin ortağıyım. Evliyim ve iki evlat sahibiyim. Son 15 yıldır KASKF başkanı olarak görev yapıyorum.

Başkanlık görevinizden önce de spor camiasının içerisinde olduğunuzu biliyoruz. Spor, hayatınıza ne zaman girdi?

Kendimi bildim bileli sporla iç içeyim. Hayatımın büyük bölümü basketbolla geçti ama bunun yanında 3 yıl Tavşancılspor’da futbol oynadım; Şirketler Ligi’nde masa tenisi oynadım; okul dönemlerimde atletizmle ilgilendim. Birinci ve ikinci ligde basketbol oynadım, antrenörlük ve kulüp yöneticiliği yaptım. Gebze Spor Kulübü, Darıca Spor Kulübü, Darıca Kale Spor, Şekerpınar Belediye Spor kulüplerinde başkanlık ve yöneticilik görevlerinde bulundum. Kocaeli Birlik Sportif Hizmet A.Ş.’nin kurucu başkanlığını yaptım. 2003 yılında, Sayın Rafet Kırgız döneminde yönetim kurulu üyesi olarak girdiğim federasyonumuzda ise 2007 yılından beri başkanlık görevini yürütüyorum.

Şu anda federasyonun kaç üyesi var?

KASKF, 1985 yılında 22 amatör spor kulübünün bir araya gelmesiyle oluşmuş. Bugün ise federasyonumuza üye 350 kulüp var. Bu kulüplerin 190’ı futbol ile ilgileniyor, 160’ı ise basketbol, voleybol, tekvando, atıcılık, dağcılık, su sporları gibi kulüplerden oluşuyor. Üye kulüp sayısı olarak, KASKF İstanbul’dan sonra ikinci sırada. Kocaeli’deki 552 spor kulübünün 350’si bizim üyemiz; her geçen gün aramıza yeni katılan üyelerimiz oluyor.

ÜYE OLMAK AVANTAJLI

Federasyona üye olmak, amatör spor kulüplerine ne gibi avantajlar sağlıyor?

Federasyona üye olan futbol kulüpleri, lisans veya vize gibi işlemlerde Türkiye Futbol Federasyonu’na ücret ödemiyor. Transfer yapacakları zaman da üye olmayan kulüplere oranla çok daha düşük ücretler ödüyorlar. Ayrıca, üye futbol kulüplerinin bütün lisans işlemleri de federasyonumuzda yapılıyor. Diğer branşların da bu tür faaliyetlerini biz yürütüyoruz.

Federasyonumuza üye olan kulüpler, belediyelerden yardım alma noktasında da avantaj sahibi oluyor. Belediyeler amatör spor kulüplerine malzeme, ulaşım, tesis desteği vereceği ya da nakdi yardımda bulunacağı zaman, kulübün federasyona üye olup olmadığını sorguluyor. Bunun yanı sıra her konuda kulüplerimize desteğiz. Kupalarını veriyoruz, Türkiye Şampiyonası’na giderken nakdi yardım yapıyoruz, yol harcırahlarını kendi imkanlarımızla sağlıyoruz, final oynayacaklarsa bütün masraflarını biz karşılıyoruz, malzeme yardımında bulunuyoruz.

Federasyona üye olmak kulüplere pek çok avantaj sağlıyor. Bu avantajlar karşılığında da federasyona üye olan kulüpler, yıllık 20 TL gibi sembolik bir rakam ödüyor.

Bu kadar cüzi aidatlarla federasyon 350 kulübe nasıl yetiyor? Burada nasıl bir işleyiş var?

Amatör spor kulüpleri federasyonları, ulusal federasyonlar gibi Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan bütçe almıyor. Bugün, Golf Federasyonu Türkiye genelinde 800 civarında sporcusu olan bir federasyondur ve yıllık 90 milyon TL civarında bir bütçesi vardır. Bizim, Kocaeli’deki 550 spor kulübünde, toplam 375 bin sporcumuz var ama Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan hiçbir şekilde bütçe almıyoruz. Aidatlar dışındaki tek gelirimiz, transferlerdendir. Spor kulüpleri transfer yaparken, Türkiye Futbol Federasyonu’na belli bir miktar ödeme yapar. Bu ücretin bir kısmı da federasyonlara aktarılır. Bu rakam, yıllık 150 bin civarındadır. Personel masrafımızın dahi yıllık 420 bin TL olduğu düşünülürse, işimiz hayli zor.

GÖNLÜMÜZDEN VERİYORUZ

Peki, bu bütçeyle bu kadar işi nasıl başarıyorsunuz?

Bu kadar işi kendimizden ve gönlümüzden vererek başarıyoruz. Bugüne kadar her şeyi KASKF yönetimindeki arkadaşlarımla birlikte, kendi imkanlarımızla, ikili ilişkilerimizle sağladığımız bütçelerle yaptık ve federasyonu daha güçlü bir hale getirdik.

Murat Bey, uzun yıllardır KASKF’ın başkanlığı görevini yürütüyorsunuz… Bu süre zarfında federasyonda neler değişti?

Görevi devraldığımda, federasyonumuza üye yaklaşık 150 kulüp ve yaklaşık 18 bin lisanslı sporcumuz vardı. Bugün kentteki 552 spor kulübünün 350’si federasyonumuza üye ve 375 bin lisanslı sporcumuz var. Bunun dışında, 2007 yılında sadece iki suni çim sahamız varken; bugün 12 ilçemizin hiç birinde toprak sahamız kalmadı, hepsi suni çim oldu. Bunun yanında bütün ilçelerde havuz ve spor salonları inşa edildi. Gebze’de olimpik havuz, yanında yarı olimpik havuz ve çırpınma havuzu yapıldı. Sporculara kamp merkezi, amatör evleri yapıldı ve bize teslim edildi. Son 9 yıllık süre içerisinde kulüplerimize yaklaşık 13 milyon liralık malzeme yardımı yapılması sağlandı. Kulüplerle eğitim toplantıları, özel kupa maçları, kupa törenleri ve başkanlar kurulu toplantıları yaptık.

DERTLERİYLE DERTLENİYORUM

Bahsettiğiniz bu tesislerin yapımında federasyonun nasıl bir etkisi oldu?

Kocaeli’de nerede, neye, ne kadar ihtiyaç olduğu noktasında çok iyi bir planlama yaptığımızı iddialı bir şekilde söyleyebilirim. 12 ilçenin tamamında örgütlü çalışıyoruz ve sporla ilgili her türlü ihtiyaç ve istek bize ulaşıyor. Biz de bu istekleri ve ihtiyaçları, gerek Büyükşehir’e gerekse ilçe belediyelerimize aktarıyoruz, projelerin takipçisi oluyoruz. Kulüp ve sporcu sayımız arttıkça yenilerinin yapılması için girişimlerde bulunuyoruz.

Başkanım, görüştüğümüz tüm kulüp başkanları sizden sempatiyle bahsediyor… Bu bağı nasıl kurdunuz?

Hiçbir ortamda başkan gibi davranmadım; bir kulüp başkanından ya da antrenörden farkım yok. Başkanlığım süresince, kulüplerin her türlü sorununu dinledim, bugüne kadar onlara hiç ‘hayır’ demedim çünkü onların sorununu kendi sorunum, derdim bildim. Belki her sorunu çözemedim ama çözebilmek için çok uğraş verdim. Gece yarısı, hafta sonu, tatil, bayram-seyran demedim, nereye davet edildiysem seve seve gittim. Yaşadıkları sıkıntıları aynen ben de yaşadım, kısacası, darda olduklarında ilk arayacakları kişi oldum. Aramızdaki sevgi, saygı ve güven bağı böyle kuruldu.

HAKLARI ÖDENMEZ

Bu kadar çok üyesi olan bir federasyonu yönetmek kolay değil, güven anlamında sıkıntı yaşadığınız oldu mu?

Geçen yıl Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tahir Büyükakın ile olan bir sohbetimizde, amatör kulüplere nakdi yardım yapılması gerektiğini söyledim; sağ olsun beni kırmadı. Bizim belirlediğimizin de üzerine çıkarak 3 milyon 200 bin TL nakdi destek yaptı. Bu bütçenin kulüplere dağılımını biz belirledik ve aramızda en ufak bir tartışma dahi çıkmadı çünkü bizi biliyorlar, tanıyorlar. Bugüne kadar kimseye haksızlık ya da adaletsizlik yapmadım. Burası belli kurallarla yönetiliyor. Haklıya, hakkını teslim ettim. Sistemin içerisinde itiraz yapısı varsa, itiraz etmelerini sağladım. Bir güven tesis edilmişse, sebebi budur.

Federasyona 375 bin sporcu kazandırmış bir başkan olarak neyi farklı yaptığınızı düşünüyorsunuz?

Öncelikle şunu belirteyim; sporcu sayısının artmasındaki başarı, ilk önce kulüp başkanlarına aittir. Onlar bu kadar gönüllü davranmasa, bu kadar istekli ve fedakarca çalışmasa sayı bu kadar yükselmezdi. ‘Siz ne yaptınız?’ derseniz, onların ihtiyacı olan tesisleşmeyi sağlayan girişimlerde bulunduk. Yerel yönetimler ile kulüpler arasındaki köprüyü en iyi şekilde kurduk. İlçe belediyelerin, kulüplere yaptığı nakdi ve ayni yardımların rakamlarının yükselmesini sağladık, sayısını çoğalttık. Çeşitli organizasyonlar ve toplantılarla kulüplerin daha çok gence ulaşabilmesine imkan sağladık. Ama dediğim gibi bu kulüpleri kuran da sporcularla uğraşan da kulüp başkanlarıdır. Çektiği kredinin parasını, maaşını sporcularına dağıtan o kadar çok kulüp başkanı tanıyorum ki… Onlar, bin bir güçlükle ileride hepimizin gurur duyacağı sporcuları yetiştiriyor; kimse ne zorluklar yaşadıklarını bilmiyor. Hakları ödenemez. 

SPORDA, SAĞLIK DEVRİMİ YAPILMALI

Sizce amatör kulüplerin maddi sıkıntılar dışında yaşadığı en büyük sıkıntı nedir?

Sağlık... Ülkemizde ‘sporcu sağlığı’ diye bir birimimiz yok. Bizim federasyonumuzun hastanelerle, sporcularımızın indirimli ve ücretsiz tedavi görebileceği özel anlaşmaları var. Biz, KASKF olarak bir bütçe bulduk ve sağlık sigortası anlaşması yaptık ama her federasyon sporcularına bu imkanı sağlayamıyor. Asıl çözüm, sporda bir sağlık devrimi yapılması. Ülkemizin sağlık, çalışma ve spor bakanlıkları bir protokol yapmalı; ülkede ne kadar aktif sporcu varsa tedavi, ameliyat ve rehabilitasyonları özel hastanelerde ücretsiz yapılmalı. Amatör kulüplerin bir diğer büyük sorunu da eğitim. Spor ile eğitimin birlikte yürütüleceği bir sistem kurulması lazım. Atanamayan beden eğitimi öğretmenleri var. Bu öğretmenlerin, okullarda kendi branşlarında eğitim verebileceği spor koçluğu sisteminin getirilmesi lazım. Spor koçlarının öğrencilerine branşlarıyla ilgili bilgi vermesi, ilgi duyan öğrencilerin okullarda seçilmesi ve eğitilmesi lazım.

Murat Bey, bu sene federasyonun kuruluşunun 36’ıncı, sizin de görevinizdeki 15’inci yılınız. Gelecek nesillere ve sporculara bir mesajınız var mı?

Hiç kimse spordan kopmasın. Herkes hem bulundukları bölgedeki amatör kulüplere hem de bu işin içerisinde çok büyük emeği olan Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’na sahip çıksın. Sporun geleceği, bundan sonraki devamlılığı için federasyonumuzun yapısı çok önemli. İleride bu kurumu gençler yönetecek. İnşallah geleceğin yöneticileri üretmeye, planlamaya, bu işe gönül verenleri desteklemeye yönelik daha çok hamle yaparlar. Biz de bundan mutluluk ve gurur duyarız çünkü biz büyük bir aileyiz.  

NASIL ARANDI: #kocaeliamatörsporkulüplerifederasyonu #amatörsporlar #murataydın #kaskf #sporcu #branş #profesyonelyönetici #kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.