25-04-2024 16:32

Ahbaplar hız kesmiyor

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 08/06/2021
Ünlü sanatçı Haluk Levent’e atılan bir şaka tweetiyle başlayıp kısa sürede büyük bir iyilik hareketine dönüşen Ahbap Platformu, pandemi sürecinde de yardımlarına devam etti
.stripslashes($urun->baslik).

Her şey bir takipçisinin, sanatçı Haluk Levent’e attığı ‘parti kur, oy verelim’ tweetiyle başlamıştı. Sonra bir baktık ki bu gülümseten sosyal medya şakası, önce ülkenin dört bir yanını saran iyilik hareketine, sonra büyük bir yardımlaşma platformuna dönüştü. Bir şakayla kurulan Ahbap Platformu, yüzünü hiçbir şakanın güldüremediği insanlara dokundu; hayırseverler aracılığıyla onların derdine derman oldu.

Din, dil, ırk, cinsiyet ya da siyasi görüş farkı gözetmeksizin ihtiyacı olan her canlı için görev almaya hazır gönüllülerden oluşan platform, şu an Türkiye’nin 79 şehrinde örgütlü ve ülke genelinde 500 binden fazla ilimizde ise 600’ü aşkın gönüllüsü var. 

Yalnızca insanlara yardım etmekle yetinmeyen Ahbaplar; doğayla ilgili etkinlikler planlıyor, ağaçlandırma çalışmaları yapıyor, sokak hayvanlarıyla ilgili projeler geliştiriyor, düzenli olarak kan ve kök hücre bağışı kampanyaları organize ediyor, yüzlerce gence burs sağlıyor ve iyiliğin bulaşıcı olduğunu hepimize her gün bir kez daha gösteriyor.

Pandemi sürecinde çalışmalarını daha da hızlandıran Ahbap Platformunun, son dönemde ne gibi çalışmalar yaptığını Ahbap Kocaeli Şehir Başkanı ve Ahbap Türkiye Yardımlaşma Kurulu Başkan Yardımcısı Eda Pestil’den dinledik.

 

Eda Hanım, son görüşmemizden bu yana neler yaptınız? Ahbap Platformunda yenilikler var mı?

 

Hatırlarsanız, yaptığımız son söyleşinin hemen ardından pandemi başlamıştı. Ahbap Platformu olarak bizler de bu zor süreçte daha fazla yardım yapmamız, daha çok insana dokunmamız gerektiğini düşündük. Pandemide işsiz kalan aileler, sanatçılar için kolları sıvadık. Normalde yaptığımızın yaklaşık 4 katı kadar daha fazla yardım yaptık çünkü bu dönemde işsiz kalan, mağdur olan çok kişi oldu. Bizler de olabildiğince bu ailelerin kiralarına, eşyalarına ve faturalarına destekte bulunduk. Yardımların yanı sıra çevrimiçi etkinliklerimize, farkındalık çalışmalarımıza başladık. COVID-19’un hayatımıza girmesiyle sıkça düşüşe uğrayan motivasyonumuzu arttırabilmek adına, Kocaeli Ahbap olarak sevgili Mehmet Auf’tan motivasyon üzerine eğitim aldık. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, uzman klinik psikolog Cem Berber ve Kerem Gencebay ile ‘Çünkü Kadın’ diyerek YouTube üzerinden bir söyleşi gerçekleştirdik. Bunların haricinde sahaya çıktığımız süreçte daha faydalı olabilmek için pek çok eğitim aldık.

 

Bu yardımlar her zamanki gibi yine hayırseverler aracılığıyla oldu değil mi?

 

Evet, bildiğiniz gibi Ahbap Platformu ihtiyaç sahipleri ve hayırseverler arasında bir köprü vazifesi görür. Hayırseverler, Ahbap’ın resmi bağış hesabına bağış yapabilir ya da genel başkanımız Haluk Levent’in bilgisi doğrultusunda, ihtiyaç sahibi ailelere destekte bulunabilir. Bunun haricinde bizler Ahbap olarak hiçbir nakdi ya da ayni yardımı elden teslim alamayız; hayırsever ve ihtiyaç sahibinin buluşmasına aracılık ederiz.

 

 

100 BİN GIDA KOLİSİ

 

Pandeminin başladığı günden itibaren yaklaşık kaç kişiye yardımda bulundunuz?

 

Kira ve tedavi gibi büyük yardımlarla beraber, tahmini bin ailenin hayatına dokunduk. 100 bin aileye de gıda kolisi ulaştırdık.

 

Destek olacağınız aileleri nasıl seçiyorsunuz?

 

Bildiğiniz üzere ihtiyaç sahipleri  daha önce bize Twitter üzerinden ulaşıyordu ancak artık sistemimiz tamamen değişti. İnternet sitemiz www.ahbap.org’u aktif hale getirerek, başvuruları bu kanaldan almaya başladık. Sitede hem sağlık hem de sosyal başvuru kategorilerimiz mevcut. İhtiyaç sahipleri tüm bilgi ve istenen belgeler ile birlikte başvurusunu tamamlıyor. Daha sonrasında ilgili şehir, bilgi ve belgeleri inceleyerek yardımlaşma kuruluna gönderiyor. Yardımlaşma kurulu ve genel başkanımız Haluk Levent tarafından onaylanan ailelere destekte bulunuyoruz.

 

Ne yoğunlukta başvuru alıyorsunuz?

 

Başvuruyu açtıktan yaklaşık 2 hafta içerisinde 5 bin 300 adet başvuru aldık. Şu anda ilgili şehirler bu başvuruları değerlendiriyor.

Şunu da söyleyebilirim, geçtiğimiz günlerde bir günlük istatistik sonucuna göre başvuruda bulunan 50 ailemize bebek bezi ve mama gönderdik.

 

Pandemi sürecinde Kocaeli’de gerçekleştirdiğiniz projelere destek veren gönüllü sayısında bir artış oldu mu?

 

Gönüllü sayımız elbette ki arttı. Şu anda Kocaeli’deki projelerimizi 600 gönüllümüzle gerçekleştiriyoruz. Pandemi nedeniyle bütün çalışmalarımızı çevrimiçi olarak yapıyoruz, sahaya çıkmıyoruz. Sanıyorum ki pandemi sonrasında bu sayı kat kat artacaktır.

 

 

SAHNEYE SES VER

 

Eda Hanım, pandemi sürecindeki çalışmaları biraz daha detaylı dinlemek isterim. Mesela, Ahbap Platformunun müzisyenler için çok güzel bir projeye imza attığını hatırlıyorum.

 

Evet, pandemi sürecinde işsiz kalan mü zisyenler için platformumuzun kurucusu sevgili Haluk Levent, Cem Adrian, Ceylan Ertem, Fırat Tanış, Sumru Yavrucuk gibi birçok sanatçının bulunduğu bir konser gerçekleştirildi. Bu konserden elde edilen tüm gelir, www.ahbap.org üzerinden bize başvuran müzisyenlere eşit miktarda aktarıldı.

 

Haluk Bey bir reklam filminde de yer aldı. Bu proje de bir amaca hizmet ediyordu değil mi?

 

Haluk Bey, geçtiğimiz aylarda bir bebek bezi markasının reklam filminde oynadı. Reklamdan elde edilen geliri Ahbap Platformu’na bağışladı ve ilgilendiğimiz ailelerin çocuklarına bebek bezi gönderildi. Bebek bezi karşılığında güzel bir proje oldu.

 

Sokak hayvanları için yaptığınız çalışmalar devam ediyor mu?

 

Evet, ediyor. Pandemi sürecinde işini kaybeden, evinde ya da sokakta beslediği hayvanlara bakmakta zorlanan kişilere de mama yardımında bulunduk.

 

 

AHBAP OLMAK İÇİN

 

Birçok afetle karşılaştığımız son bir yılda, her afet alanında sizleri gördük. Bu çalışmalardan bahsetmek ister misiniz?

 

Maalesef Elazığ, Giresun ve İzmir’de büyük afetler yaşadık. Elazığ depreminde 20 günlük bir saha süreci yürüttük hatta geçtiğimiz günlerde Elazığ depremi nedeniyle evsiz kalmış ailelerimizin evlerinin inşaatları tamamlandı ve kendi evlerine kavuştular. Giresun sel felaketinde ise insanların acil ihtiyaçlarını karşılamak için yine bölgedeydik. Son olarak hepimizi derinden etkileyen İzmir depremi sonrası bir ay boyunca, Ahbaplarımız gerek sahada, gerek depoda görev aldılar. Ayrıca Hürriyet Emlak ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği sonucunda evi yıkılan 20 ailemize ev desteğinde bulunduk.

 

Ahbap Platformuna katılmak için aranan şartlar nelerdir?

 

Ahbap olmak isteyenler; bulundukları şehirde Ahbap’ın Twitter veya Instagram hesapları üzerinden bize ulaşarak kendilerine iletilecek formu doldurabilir ve başvuru yapabilirler. Kişiler önce Ahbap gruplarına dahil ediliyor. 47 gün süren oryantasyon süreci sonrasında, gönüllü olarak Ahbap değerlerini taşıyan ve geliştirmeye aday olan kişiler bizim platformumuzda yer alıyor.

NASIL ARANDI: #ahbapplatformu #haluklevent #yardımkolisi #yardımlaşma #sosyalsorumluluk #müzisyen #ahbap #edapestil #ahbapkocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.