19-04-2024 05:27

Ağustos böceği…

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 04/08/2021
.stripslashes($urun->baslik).

Ah, La Fontaine… Niye yaptın ki bunu?

Kaç nesli ağustos böceğinin tembelliğinden ibret almaya, karınca gibi durmadan dinlenmeden çalışmaya ittin de eline ne geçti?

Kusura bakma ama sayende hepimizin yıllar yılı esefle kınadığı ağustos böceğinin gerçek hikayesi hiç de senin anlattığın gibi değilmiş.

Bu hayvancık, tam 17 sene toprak altında yaşadıktan sonra sadece ağustos ayında ortaya çıkar; hepi topu bir ay olan ömrünü tamamlayıp, eylülü bile göremeden ölüp gidermiş… Yani ağustos böceğinin ne karınca kadar bol vakti ne de kışa yiyecek stoklamaya ihtiyacı varmış. Yapması gereken tek şey doğanın kendisine biçtiği görevi yerine getirerek, kısacık ömrü sona ermeden önce yeni yumurtalar bırakmak ve yaşadığı sürece karnını doyurmakmış.

Ve sen La Fontaine, bize verdiğin ‘ağustos böceği gibi olma’ mesajıyla hem ağustos böceklerine hem de sözünü dinleyip hayatı kaçırmak pahasına durmadan çalışan bugünün yetişkinlerine büyük haksızlık etmişsin.

***

Diyeceğim o ki işte bir yaz daha geldi, geçiyor… Ömrümüz kısa diye bir ağustos böceği kadar gamsız kasavetsiz yaşayamayız belki ama bence örnek alacağımız hayat tarzı da tam olarak karıncanınki olmamalı.

Hiç durmadan, ara vermeden, hayatın renkli yanlarını göremeden, keyifli anılar biriktirmeden, sadece çalışmak için yaşamak kendimize haksızlık etmek değildir de nedir? Kısa bir mola, azıcık tembellik, biraz eğlence hepimizin hakkı, öyle değil mi?

Biliyorum; hayat her zaman güllük gülistanlık değil… Pandemi süreci, deprem felaketi, içimizi kavuran orman yangınları derken yine moraller bozuk, yüzler asık ama bir şekilde yaşamaya da devam ediyoruz işte. O halde biz de gerekeni yapacağız... Hayatın önümüze çıkardığı zorluklarla karınca misali, ciddiyet ve kararlılıkla mücadele ederken; ağustos böceği gibi şarkı söylemeyi unutmayacağız.

***

Ve şimdi küçük bir mola verme, kısacık bir süre için bile olsa ağustos böceği moduna geçme zamanı… Alın derginizi yanınıza, buz gibi bir limonata eşliğinde kaybolun sayfaların arasında. Tatilde, belki evinizin balkonunda, bir havuz kenarında ya da televizyon karşısında… Hayatın en neşeli notaları, Kocaeli Life ile hep yanınızda.

 

 

NASIL ARANDI: #zeynepakar #edito #köşeyazısı #köşeyazarı #ağustosböceği #kocaelilife #yazıişlerimüdürü #izmit #ağustos #lafonteine #köşeyazısı

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.