İzmit Seka Devlet Hastanesi’nde özellikle algoloji üzerine yaptığı başarılı çalışmalarla adını kısa sürede duyuran fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Dr. Hasan Hüseyin Ünver, artık mesleğine özel muayenehanesinde devam ediyor. Kısa bir süre önce açtığı kliniğinde nöralterapi, proloterapi, mezoterapi, manuel terapi, ozon terapi, PRP-SVF gibi kök hücre tedavileri, kuru iğne, akupunktur gibi pek çok yöntemi uygulayan Uzm. Dr. Hasan Hüseyin Ünver; gerek gördüğü takdirde kupa ve sülük tedavisi gibi geleneksel tamamlayıcı tıp yöntemlerini de tedavi protokolüne dahil ediyor. Özellikle bel, boyun, omuz, kalça, diz ve ayak bileği sorunları için uyguladığı kişiye özel tedavi yöntemleriyle dikkat çeken Dr. Ünver’i kliniğinde ziyaret ederek yaptığı çalışmalar hakkında bilgi aldık.
Hasan Hüseyin Bey, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
1986 yılında Eskişehir’de doğdum. Tıp fakültesini ve ihtisasımı da Eskişehir’de tamamladım. Zorunlu hizmetimi Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’nde tamamladıktan sonra kısa bir dönem Eskişehir Devlet Hastanesi’nde görev yaptım. Eşimle meslektaşız. Onun zorunlu hizmetinden dolayı İzmit Seka Devlet Hastanesi’ne atandım. Orada yaklaşık 1,5 yıl çalıştıktan sonra kendi muayenehanemi açmaya karar verdim.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon branşı hangi sağlık sorunlarıyla ilgilenir?
Tepeden tırnağa kadar tüm eklem, kas ve iskelet sistemi ağrıları, bağ ve tendon zedelenme ve yırtılmaları fizik tedavinin alanına giriyor. Boyun, omuz, bel, kalça, diz gibi neredeyse tüm kas, iskelet ve eklemleri kapsayan bir alanla ilgileniyoruz. Rehabilitasyon ise hastalık ya da travma ile azalmış olan motor ve/veya nörolojik fonksiyonların yeniden kazanılması veya geliştirilmesi için uygulanan yöntemlerdir. Ortopedik, nörolojik, kardiyak, pulmoner rehabilitasyon gibi pek çok konuda rehabilitasyon hekimliği yapıyoruz. Algoloji yani ağrı tedavisi de yaptığımız çalışmalar arasında en bilineni. Ben ağırlıklı olarak ağrı kısmıyla ilgileniyorum.
Merkezinizde hangi tedavi yöntemlerini uyguluyorsunuz?
İlaç tedavisi ve fizik tedavinin yanında, girişimsel tedavilere ağırlık veriyorum. Kliniğimde proloterapi, nöralterapi, mezoterapi, PRP-SVF gibi kök hücre tedavileri, ozon terapi ve akapunktur gibi enjeksiyon uygulamalarını yapıyorum. Ayrıca elle yapılan karyopraksi, osteopati, manuel tedavi gibi uygulamalarımız da var.
Hasan Hüseyin Bey, diz ve ayak bileğinde en sık görülen rahatsızlıklar nelerdir?
Diz ekleminde ilerleyen yaşla birlikte gonartroz dediğimiz kireçlenmelerle; genç yaşlarda ise genellikle travmaya bağlı olarak ön çapraz bağ ve menisküs yaralanmalarıyla sık karşılaşıyoruz. Ayak bileğinde ise yine travmaya bağlı olarak bağ ve tendonlarda zedelenmelere rastlıyoruz. Hastalarımıza rejeneratif tedavi çeşitlerinden olan PRP, kök hücre tedavisi ve proloterapi gibi yöntemleri uyguluyoruz.
Peki; bel, boyun ve sırt bölgesinde en sık hangi rahatsızlıklarla karşılaşıyorsunuz?
En sık karşılaştığımız durum; hareketsizlik, oturma ve duruş bozukluklarından kaynaklanan omurga ağrıları. Başlangıçta omurga aksında bozulma ve kas spazmlarıyla seyreden bu rahatsızlıklar tedavi edilmezse bel ve boyun fıtığı gelişebilir hatta lokal sinirlerde hasara yol açabilir.
Bu tip rahatsızlıklara nasıl müdahale ediyorsunuz?
Biz bu tür ağrılara manuel tedavi ve/veya ultrason eşliğinde enjeksiyon tedavileriyle müdahale ediyoruz. Nöralterapi, proloterapi, mezoterapi, akapunktur başta olmak üzere birçok yöntem kullanıyoruz. Önemli olan tedavinin kişiye özel olarak düzenlenmesi.
Bel fıtığının ameliyattan sonra tekrarlama durumu var mı?
Evet, ameliyat sonrası nüks durumlarıyla karşılaşabiliyoruz. Hatta girişimsel tedavilere en çok ihtiyaç duyan ve fayda gören hasta grubunu, başarısız bel cerrahisi hastaları oluşturmaktadır.
Çağın hastalığı fibromiyalji de sizin alanınıza giriyor… Sebepleri nelerdir?
Fibromiyalji, toplumda çok yaygın rastlanan ve kendisini vücutta gezen ağrılarla gösteren bir sağlık sorunu. Fibromiyaljide genellikle genetik faktörler, virüsler, çevresel etkenler suçlanır. Bunun yanı sıra giydiğimiz, yediğimiz, içtiğimiz, kullandığımız her şeyde bulunan kimyasalların, vücudumuzda biriktirdiği toksik yükler de bağ dokusunu etkiliyor. Şu bir gerçek ki yaşam kalitesini azaltan ve kişinin psikolojisini de etkileyen bir hastalık. Birçok hastalık fibromiyaljiyi taklit edebilir. Bu sebeple tanı koyarken önce altında yatan nedeni detaylı incelemek gerekir.
Şu anda geleneksel tamamlayıcı tıp çok popüler. Fibromiyalji için hacamat veya sülük tedavisi gibi yöntemler kullanılıyor mu?
Geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerini birçok hastalıkta modern tıpla kombine şekilde uyguluyoruz. Fibromiyaljide de ozon terapi, nöralterapi, hacamat, akapunktur gibi tedavi yöntemlerini hastalarımıza uygulamaktayız.
Kişilerin hayatını olumsuz etkileyen rahatsızlıklardan bir de donuk omuz, değil mi?
Gerçekten, hastalarımızı da bizi de çok zorlayan bir hastalık. Omuz çevresi yumuşak dokuların ve özellikle omuz kapsülünün sertleşmesiyle karakterize bir hastalıktır. Omuzda ciddi bir ağrı ve hareket kaybına neden olur. Öyle ki kişi günlük işlerini yapmakta bile güçlük çeker duruma gelebilir.
Tedavisi nasıl?
Öncelikle ağrı ve hareket kısıtlılığını azaltmak adına enjeksiyon ve sinir blokları uyguluyoruz. Sonrasında ise mutlaka omuz hareket açıklığını arttırmak için manuel tedavi seanslarımıza başlıyoruz. Tedaviye ne kadar çabuk başlanırsa, iyileşme de o kadar hızlı oluyor. Tabii, fizik tedavi için altın çözüm egzersizdir. Hangi tedavi uygulanırsa uygulansın, egzersiz ilk şartımız.
Fizik tedavi ve rehabilitasyonda kök hücre tedavileri de uygulanıyor mu?
Kök hücre ve PRP tedavisi sıklıkla birbirine karıştırılıyor. PRP kişinin kendi kanının alınarak, santrifüj işleminden geçirildikten sonra büyüme faktörlerine sahip olan trombositten zengin kısmın ayrıştırılıp hasarlı bölgeye uygulanmasıdır. Kök hücre tedavisi ise hasarlı bölgedeki dokuya, orijinal haline dönüşebilen özel hücrelerin uygulanmasıdır. Kök hücre, yağ dokudan ya da kemik iliğinden elde edilir ve PRP’ye kıyasla daha etkili bir tedavi yöntemidir.
Son olarak, proloterapi ve nöralterapi hakkında da bilgi verebilir misiniz?
Proloterapi; özellikle kas, tendon ve bağ doku hasarlarında patoloji bulunan bölgede iyileşmeyi sağlamak için kullandığımız rejeneratif bir tedavi yöntemidir. Nöralterapi ise otonom sinir sisteminin uyarılması ve düzenlenmesi için vücudun belirli noktalarına lokal anesteziklerle hazırlanan solusyonun enjekte edilmesidir. Bu işlemleri fibromiyalji, migren, omurga ağrıları, bağ ve tendon yaralanmaları başta olmak üzere branşımızı ilgilendiren birçok hastalıkta kullanıyoruz.
NASIL ARANDI: #fiziktedaviverehabilitasyonuzmanı #doktor #hasanhüseyinünver #ağrısızyaşam #kombinetedavi #klinik #tedaviprogramları #mezoterapi #proloterapi #ozonterapi #prp #kökhücre #akupuntur #kocaeli
Allah razı olsun hocamdan beni iyi etti şifalı elleri ile iğnelerden sonra artık daha rahat yürüyorum