25-04-2024 16:11

Acı yok Rocky, acı yok!

2018-12-01    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2018-12-01
.stripslashes($urun->baslik).

 

80 kuşağı çocukluk yaşayan herkes benim gibi ‘Rocky’ film serisini izlemiştir. Hemen hepimiz, o ünlü mottoyu biliriz: ‘Acı yok Rocky!’ İyi ki çekilmiş iyi ki izlemişim… Tabii her güzel sonuca kolayca ulaşılmıyor. Eğer Sylvester bu kadar inatçı olmasaydı, belki de bu seriden mahrum kalacaktık. Sylvester Stallone yüzünün sol alt kısmı felçli doğmuştu ve konuşması da düzgün değildi. New York’a geldiğinde, kimse ona aktörlükte iş vermedi. O kadar fakirdi ki köpeğiyle beraber bir otobüs terminalinde 3 hafta yattı; parası bittiğinde ise köpeğini tanımadığı bir yabancıya 25 dolara satmak zorunda kaldı. Bu dibe vurduğu andı. Bir gün Muhammed Ali’nin bir maçını izlerken, Ali ona ilham kaynağı oldu ve Rocky’nin tüm senaryosunu 3 günde yazdı.

Prodüktör buldu, ona 125 bin dolar önerdiler ama tek bir sorun vardı: Filmde Rocky’i başkası oynayacaktı. Kabul etmedi. Haftalar sonra ona 325 bin dolar teklif ettiler ama yine kabul etmedi. En sonunda, filmde onun oynamasına izin verdiler ama bu kez 35 bin dolar teklif ettiler.  Kabul etti. Bu 35 bin doların 15 binini köpeğini satın alan adamı bulmak için harcadı ve köpeğini geri aldı. Filmde oynattığı köpek Butkus, kendi köpeğiydi. Rocky, Sylvester’a toplamda 200 milyon dolar kazandırdı.

 

WEPNER’DEN  İLHAM ALDI

Sylvester Stallone, Rocky’nin senaryosunu 24 Mart 1975’te Muhammed Ali ve Chuck Wepner’in karşı karşıya geldiği boks maçını izledikten sonra yazdı. Bu maçta, 36 yaşındaki boksör Chuck Wepner’in Muhammed Ali karşısında hiçbir şansı olmadığı, en fazla 3 round dayanabileceği düşünülüyordu ancak Wepner, herkesi çok şaşırtarak Muhammed Ali’ye tam 15 round dayanmayı başardı.

Chuck Wepner, Muhammed Ali’den ne kadar sert darbeler alırsa alsın durmuyor ve dövüşmeye devam ediyordu… Ve böylece Stallone’ye Rocky senaryosu için ilham vermiş oldu. Bu arada Chuck Wepner’in maçı teknik nakavtla kaybettiğini de ekleyelim.

Filme geri dönersek… Rocky’nin büyük rakibi Apollo karakteri için seçmeler düzenlenmektedir. Sıra Carl Weathers’a gelir. Weathers’dan, Sylvester Stallone’nin karşısına geçerek bir boks sahnesi canlandırması istenir. Weathers, yanlışlıkla Sylvester Stallone’nin çenesini yumruklar. Stallone, Weathers’a sakin olmasını bunun yalnızca seçmeler olduğunu söyler. Weathers ise bir dublör yerine ‘gerçek’ bir aktörle oynayabilseydi daha iyi rol yapabileceğini ifade eder. Yönetmen John G. Avildsen gülümser ve Weathers’a Stallone’nin filmin ‘gerçek’ aktörü olduğunu söyler. Weathers, bir an için durup Stallone’ye bakar ve şöyle der: “Peki, belki ileride daha iyi rol yapmaya başlar” Ve… Stallone, Apollo rolünü hemen ona verir.

 

 

BOKSÖR KIRIĞI NEDİR?

Rocky ile Apollo’nun karşı karşıya geleceği sahnede, ringin üzerindeki dev posterde Rocky’nin şortu, kırmızı üzerine beyaz çizgilidir. Aslında Rocky beyaz üzerine kırmızı çizgili şort giymektedir. Bu, dekorasyondan sorumlu çalışanların yaptığı bir hatadır ve o sırada düzeltmek de mümkün değildir. Sylvester Stallone’nin aklına filmde Rocky’nin bu hatadan bahsetmesi gelir ve sahne bu şekilde çekilir.

Rocky’nin, et deposunda etleri yumrukladığı sahne de meşhurdur. Bu sahnenin çekimleri sırasında Sylvester Stallone, etleri o kadar uzun bir süre sert bir şekilde yumruklar ki sonunda elinin üst yüzeyi düzleşir. Stallone bugün bile elini yumruk yaptığında, bu düzleşmenin etkisi görülebilir. Daha kötüsü de olabilirdi. Örneğin; boksör kırığı…

Boksör kırığı, elin tarak kemiklerinin, küçük parmak tarafında olanının boyun kısmında oluşan kırıktır. Genellikle sert bir cisme, yumruk sıkar vaziyette vuruma neticesi oluşur. Çoğunlukla kırık oluştuğu zaman kemikte bir açılanma meydana gelir ve elin üzerinde bir şişlik, tepemsi bir çıkıntı oluşur.

Boksör kırığı olan hastanın elinin üzerinde, küçük parmağının gerisinde daha fazla olmak üzere ağrı, hassasiyet, şişlik ve özellikle 4’üncü ve 5’inci parmaklarda hareket kısıtlılığı veya hareket zorluğu oluşur. Elin üzerinde bir uyuşukluk, donukluk hissi olabilir. Etkilenen bölgede morluk ve ciltte sıyrılmalar meydana gelebilir.

 

TEDAVİSİ MEŞAKKATLİ

Böyle bir yaralanma olduğu zaman, ağrıyı geçici olarak azaltmak için soğuk uygulama yararlı olabilir. Doktor görmeden önce eli kalp seviyesinden yukarıda tutmak, şişliği azaltmak için önemlidir. Kırık elle uzun süre idare etmeye çalışmak kaslarda, damarlarda, tendonlarda, ligamentlerde veya sinirlerde de hasarlar gelişmesine neden olabilir. Tedavisi de oldukça meşakkatlidir…

Acil ameliyat gerektirmeyen her boksör kırığına sabitleyici ya da alçı uygulanır. Tüm sabitleyici ve alçılar, etkisini korumak amacıyla kuru tutulmalıdır. Kırığın şişmesi nedeniyle alçının çok sıkı hale gelmesi, bu yöntemde görülebilen bir komplikasyondur. Bu durumda, sabitleyici ya da alçı altında ağrı hissedebilirsiniz. Alçıya alınan elin parmaklarında görülebilen uyuşma veya karıncalanma da başka bir rahatsızlıktır. Buna ek olarak parmak, dokunulduğunuzda soğuk olabilir. Bu durumda, muayene için hemen bir hastanenin acil servisine başvurulmalı ya da doktor aranmalıdır.

Açık bir kesikte enfeksiyon oluşabilir. Yara, temiz ve tam olarak iyileşinceye kadar kapalı tutulmalıdır. Eğer kesiği kapatmak için dikiş kullanıldıysa, doktorunuz dikişin bakımı ve ne zaman çıkarılacağına dair ek talimatlar verecektir. Enfeksiyon riskini en aza indirmek için bu talimatları dikkatli bir şekilde uygulamak önemlidir. Kesikte herhangi bir enfeksiyon belirtisi olup olmadığının sürekli gözlenmesi önemlidir. Kesikten çevreye doğru yayılan kızarıklık, sıcaklık, kesik bölgesinde şişme ya da kesikten irin sızması enfeksiyon geliştiğinin uyarısıdır. Bu belirtilerin herhangi biri acil değerlendirme gerektirir. Tüm sakatlanma yaşayan boksörlere hatırlatırım: Acı yok beyler, acı yok!

 

Kaynakça: elifakinci.com.tr/aci-yok-rocky

NASIL ARANDI: #Elif Akıncı Pozitif Yaşam Merkezi # elif akıncı # boksör kırığı #

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.