23-04-2024 14:58

Achilleus fizyoterapistle karşılaşınca...

2018-10-01    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2018-10-01
.stripslashes($urun->baslik).

HAZIRLAYAN: FİZYOTERAPİST ELİF AKINCI

 

Yeryüzündeki suyun tanrıçası, güzeller güzeli Thetis ile Zeus birlikte olmak isterler ama Themis adlı titan, bu evlilikle ilgili bir kehanette bulunur. Kehanete göre Thetis'ten doğacak çocuk, babasından daha güçlü olacaktır. Bu yüzden Zeus evlilikten vazgeçer ve Thetis’i ölümlü olan Phatya Kralı Peleus ile evlendirir. Bir tanrıçayla bir faninin evliliğinden de Aşil (Achilleus) dünyaya gelir. Aşil'in annesi Thetis, oğluna ölümsüzlük kazandırmak için onu ölümsüzlük nehri Styx'de yıkar ancak Thetis'in elini bu nehre sokması yasaktır. Thetis, elleriyle oğlunu topuklarından tuttuğu için Aşil'in topukları yıkanmamıştır. Aşil, bu sayede topuklarından vurulmadığı sürece ölümsüzlük kazanır. Zaman içinde dünyanın en kudretli ve yenilmez savaşçısı olarak anılmaya başlayan Aşil, Truva savaşında büyük kahramanlıklar gösterir. Truvalı kahraman savaşçı Hektor ile karşılaşır ve Hektor'u öldürür ama daha sonra Truva Prensi Paris'in attığı okla topuğundan vurularak ölür.

 

EN GÜÇLÜ TENDON

Aşil'in, Paris tarafından okla vurulduğu bölge, baldırda bulunan kasların topuğa bağlandığı yerdir. Burası vücudun en güçlü tendonudur ve 500 kiloluk gerilmelere bile dayanıklıdır. Bu tendona Yunan mitolojisinden esinlenilerek, Aşil tendonu adı verilmiştir. Aşil tendonu rahatsızlıkları, mitolojideki gibi ölümcül olmasa da çok sancılıdır. Yaralanması durumunda yürüme esnasında ağrı ve acı verirken, kopması durumunda yürümeyi imkansız hale getirir. Ödem oluşması halinde iyileşmesi çok zordur ve sürekli tekrarlanır. Aşil tendonu vücudun en kalın tendonu olup yürüme ve ayakta durmada çok önemli rol oynamaktadır.

Tendon, bacağın arkasındaki gastrocnemius ve soleus adalelerini topuk kemiğine bağlar. Bu adaleler kasılarak ayağın aşağı doğru hareketini sağlamış olur. Aşil tendon kopması olan hastalar, o tarafta parmak ucunda yükselemezler. Aşil tendon alt ekstremitede en sık gözlenen tendon yaralanmasıdır.

 

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Aşil tendon yaralanması belirtileri arasında; şişme durumları, yürüyüş ya da koşuların ardından yaşanan ağrı ve sızlamalar, antrenmanlardan (ya da egzersizlerden) önce sürekli olarak hissedilen ağrılar, bacak kısımlarında his kaybı, özellikle sabahları uyandıktan sonra hissedilen tendon sızlamaları ve hassasiyetleri sayılabilir. Kontakt sporlar, koşu, uzun atlama, engelli koşu veya sürat koşuları gibi ani startlı sporlar, dolaşım azalmasıyla seyreden herhangi bir kalp damar hastalığı, baldır kaslarında spazm, beslenme yetersizliği, eski aşil tendon sakatlanması, zayıf kas yapısı yaralanma riskini artıran faktörlerdir. Aşil tendon ameliyatı sırasında ayak bileği arkasından kesi yapılır ve farklı teknikler sayesinde kopan kısım dikilir. Duruma göre bazı sağlamlaştırma işlemleri yapılır. Günümüzde ameliyat sonrası alçı çok fazla tercih edilmezken ROM Valker adı verilen açı ayarlı korse kullanılır. Bu yöntemle yaralanması yeni oluşmuş hastada ortalama 2 hafta sonra ayağın üzerine basıp yürümesi sağlanır. Hastalar, ortalama 4-6 hafta korse kullanımından sonra normal ayaklarına geri dönebilir. Bu tedavi sürecinde fizik tedavi gerekli olabilir.

 

FİZYOTERAPİST ÖNEMLİ

Tedavide, sakatlanan aşilin doğru fizyoterapistle karşılaşmış olması; doğru egzersizlerin doğru şekilde yapılması ve yanlış hareketlerden kaçınılmasını kolaylaştırır. Fizyoterapist tarafından bacak kaslarının dengeli güçlendirilmesi ve uygun germe egzersizleriyle esnekliğin devam etmesi, tedavinin esasını oluşturur. Sporcu hastaların spora dönme süresi 4-5 ayı bulur. Ameliyat sonrası ayağın kayması veya yanlış yapılan hareketler yaralanmanın yinelemesine neden olabilir. Böyle bir sakatlık yaşanmaması için zayıf kasların doğru egzersiz modeliteleri ile kuvvetlendirilmesi gereklidir.

Doğru egzersiz desteği için bir telefon kadar yakınız: 0 541 533 45 41 - 0 262 322 93 22

Kaynakça: elifakinci.com.tr/blog

NASIL ARANDI: #Elif Akıncı Pozitif Yaşam Merkezi # elif akıncı # fizyoterapist # beden sağlığı # omurga # omurga sağlığı #

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.