26-04-2024 15:53

300 bin kitap topladılar, 61 okula kütüphane yaptırdılar: Okuma Sanatı Kulübü

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/05/2021
4 yılda 300 binin üzerinde kitap toplayan, 61 okula kütüphane kurulmasını sağlayan ve anne kütüphanelerine öncülük eden Okuma Sanatı Kulübü, 5. yaşını kutluyor
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: EYLEM SELVİ ARI

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

 

İlimizde geniş bir kesim tarafından tanınan Tülay Yanıkoğlu Yazıcı öncülüğünde kurulan ve 12 kişilik kadrosuyla önemli projelere imza atan Okuma Sanatı Kulübü, 5 yaşında.

Dolu dolu 4 yıl geçiren, pandemi döneminde dahi dur durak bilmeden çalışmalarına devam eden kulüp, şimdiye kadar 300 binin üzerinde kitap topladı, 61 devlet okuluna kütüphane desteği verdi.

Bununla da yetinmeyen kulüp, 200’ün üzerinde aileye erzak ve maddi yardım yaptı, 20’ye yakın çocuğun tablet ihtiyacını karşıladı, Afrika’da 2 su kuyusu açtırdı.

Uluslararası projelere de imza atan Okuma Sanatı Kulübü’nü ve 5. yıla özel olarak hazırladıkları projeleri Tülay Yanıkoğlu Yazıcı ile konuştuk.

 

Tülay Hanım, Okuma Sanatı Kulübü’nü kurmaya nasıl karar verdiniz, biraz bahseder misiniz?

 

Yıllarca radyo ve televizyon programları yaptım. Yerel bir televizyon kanalında 5 yıl boyunca, hafta içi her gün canlı olarak yayınlanan ‘Yaşama Dair’ isimli programın yapımını ve sunuculuğunu üstlendim. Bu süreç bana çok şey kattı. Pek çok yeni insanla, pek çok proje lideriyle ve büyük kurumların sahipleriyle tanışma şansım oldu. TV programlarına kısa bir ara verdikten sonra hem okuma kültürünü artırmak hem çocukları kitapla tanıştırmak hem de okullara kütüphane desteği sağlamak adına 2017 yılında Okuma Sanatı Kulübü’nün kuruculuğunu üstlendim. 4 yıldır yoğun bir şekilde çalışıyor, okullara kütüphaneler kuruyor, insanları kitaplarla tanıştırıyoruz.

 

Projelerle dolu 4 yılı geride bıraktınız. Pandemide de dur durak bilmediniz. Bu zorlu süreçte neler yaptınız?

Pandemi sürecinde projelerimizin yavaşlayacağını düşünmüştük fakat hiç düşündüğümüz gibi olmadı. Uzun zaman önce bağlantıya geçtiğimiz firmalardan olumlu dönüşler aldık. Görüştüğümüz bu firmalar bizim için binlerce kitap toplamıştı ancak bizim bundan haberimiz yoktu. Bir anda depolarımızda binlerce kitap birikmeye başladı. Hal böyle olunca bizler de evlerimizden çıktık, tüm önlemlerimizi alarak, kitaplarımızı tasnif ettik. Pandemi başladığı günden bu yana 10 kütüphanenin sıfırdan kurulmasını sağladık. Hayırseverlerimizle mail, mesaj ve telefon yoluyla irtibatımızı sürdürdük çünkü bizler ‘yarın kıyamet kopacak olsa bile elindeki zeytin fidanını dikin’ diyen bir peygamberin ümmetiyiz. Umutsuzluğa yer yok bizim hayatımızda. Evet pandemi bizi zorladı, korku içerisinde evlerimizden çıktık ama toplum için bir şeyler yapmaya devam etmek zorundaydık. Belli ki pandemi uzun sürecek ve bu süreçte çocuklarımız eğitimden uzak kalacak. Biz; çocuklarımız okula döndüklerinde onları kitap okumaya teşvik edecek, derslerini keyifle yapacakları güzel kütüphanelerle karşılaşmalarını istiyoruz.

 

 

61 OKULA KÜTÜPHANE

 

Kulüp olarak kaç okula kütüphane kurulmasına öncülük ettiniz?

Okuma Sanatı Kulübü 4 yılda 61 devlet okuluna kütüphane desteği verdi. Şu anda görüşmelerimizin devam ettiği 4 okulumuz daha var. En kısa sürede bu okullara da kütüphane kurma niyetindeyiz.

 

Kitap Kumbarası projeniz devam ediyor değil mi?

Evet, şu ana kadar 600 kitap kumbarasını çeşitli firmalara dağıttık ve 300 binin üzerinde kitap topladık. Amerika’da, Los Angeles’ta bizim için kitap toplayan Türk dostlarımız var. Türk Hava Yolları aracılığıyla binlerce kitap Amerika’dan Türkiye’ye ulaştırılıyor. İngiltere’de bizim için kitap toplayan bir Türk dostumuz var. Çalıştığı uluslararası firma aracılığıyla bize binlerce kitap gönderdi ve göndermeye devam ediyor. Almanya’da, Rana Kaplan Akademi aracılığıyla kitap toplayan Türk dostlarımız var. Orada topla nan kitaplar Almanya’da bulunan Türk çocuklarının okuduğu okullara hediye ediliyor. Kocaeli’de başlayan küçücük bir adımın başka başka ülkelerde yankı bulmuş bir projeye dönüşmesinden mutluluk duyuyorum.

 

SU KUYULARI AÇTIRDIK

 

Yurt dışında da çeşitli projeler yaptınız, su kuyuları açtınız.

Bizler sadece devlet okullarına kütüphaneler kurmakla kalmadık. Kendi ekibimiz içerisinde küçük bir havuz oluşturduk, orada para biriktirdik. Bu parayla Afrika ve Asya’da suya ulaşamayan insanlar için su kuyuları açmaya niyet ettik. Yakın dostlarımızla da projemizi paylaşınca, destek büyüdü. İlk su kuyumuzu açtığımızda sosyal medyadan bizi gören pek çok kişi ve firma, su kuyuları açmaya başladı. Böylece 20’nin üzerinde su kuyusunun açılmasına aracılık etmiş olduk. Beni hayatta hiçbir şeyin bu kadar mutlu etmediğini fark ettim. Ömrümün sonuna kadar yüzünü dahi görmeyeceğim, asla tanışmayacağım insanlara destek veriyor olmak büyük bir mutluluk.

 

Peki, devam eden diğer projeleriniz nelerdir?

İlimizin başarılı eğitimcilerinden Esra Ülçetin öğretmenimizin kaleme aldığı Minik Haritacı kitabını Anadolu’nun çeşitli yerlerinde eğitimden mahrum kalmış çocuklarımıza ulaştırmak için çalışmaya devam ediyoruz. PTT Çalışanları Derneği aracılığıyla kitaplar çocuklara gidiyor. Esra öğretmenimiz kitabının ikinci serisi için çalışmaya başladı. Ayrıca Türkiye’de bir ilki gerçekleştirip Anne Kütüphanesi kurduk. İlki Dilovası’nda, ikincisi Diliskelesi’nde ve üçüncüsü Gebze’de açılıyor. Anne Kütüphanelerini daha da yaygınlaştırmak niyetindeyiz.

 

5. YILA ÖZEL PROJE

Hayata geçirmek isteyip de yapamadığınız bir proje oldu mu?

Evet, bir süredir şartların olgunlaşmasını beklediğimiz bir projemiz var. Dünyada çok az yapılmış, ülkemizde ise bir örneği olan çok güzel ve anlamlı bir proje. Şimdilik bahsetmek istememe hakkımı kullanmak istiyorum. Bu da sürpriz olsun. Ayrıca 5. yılımıza özel Okuma Sanatı Hatıra Ormanı kurmayı planlıyoruz. Bu dev projeyi hayata geçirmek için çalışmalara başladık. İzmit Orman İşletme Müdürlüğü’nün belirlediği bir yere kuracağız. Bu konuda bir seferberlik başlatılması gerektiğini düşünüyoruz çünkü dünya her geçen gün daha kötü bir yer haline geliyor. Bu akıbeti değiştirebilmek için yapabileceğimiz en büyük adım ağaçlandırmayı artırmak. Okuma Sanatı olarak bu bağlamda farkındalık yaratmak adına projenin startını veriyoruz.

 

Tülay Hanım, son olarak neler söylemek istersiniz?

Hedefimizden uzaklaşmadan kitaplar ve kütüphane üzerine çalışmaya devam edeceğiz. Ülkemizin ve dünyanın içinde bulunduğu bu zorlu süreçte insanların diğer ihtiyaçlara gözlerini kapatmaması için çalışacağız.

 

 

İLETİŞİM

Instagram: okuma_sanatii

Tel: 0554 312 68 68

NASIL ARANDI: #okuma sanatı kulübü #tülay yanıkoğlu yazıcı #okuma #kütüphane #kitap #hatıra ormanı #su kuyusu #5.yıl #okul

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.