HABER: SERPİL ÇOLAK TÜRKOĞLU
FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN
İlimizin tanınmış iş adamlarından, gayrimenkul ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren Hayrullah Emcet Küçük şimdi de ‘koleksiyoner’ olarak karşımıza çıktı. 30 yıldır yurt içinden ve yurt dışından topladığı objeleri İzmit’teki ofisinde sergilemeye başlayan Küçük, ağırlıklı olarak gemi maketlerinin bulunduğu 500 parçalık koleksiyonunu halka açmayı düşünüyor.
Hayrullah Emcet Küçük’ün koleksiyonunda Nusret Mayın Gemisi’nden Yavuz Zırhlısı’na, Savarona’dan Üsküdar Vapuru’na, saltanat kayıklarından yatlara, korsan gemilerinden denizaltılara kadar neler var neler… Sadece gemiler mi? Dümenden çapaya, gemi malzemelerinden tablolara kadar denizcilikle ilgili aklınıza ne geliyorsa… Görenleri hayrete düşüren koleksiyonu gezdik ve Küçük’ün koleksiyonerliğe uzanan hikayesini sizler için dinledik.
Keyifle okuyacağınıza inanıyorum.
Hayrullah Bey, çok etkileyici bir koleksiyon… Bu tutku sizde ne zaman ve nasıl başladı?
Rahmetli babamın pul ve para koleksiyonu vardı. Babamdan bana yadigar kalmıştı. Rahmetli annem bunları saklamamı istemişti. Ortaokul öğrencisiydim, bir gün bunları cebime doldurup okula götürdüm, öğretmenime gösterdim. Öğretmenim başımı okşadı ve devam ettirmemi istedi. Bu motivasyonla yola çıktım, gittiğim her yerde el emeği ürünleri toplamaya başladım. Küçük objeler, gemi maketleri, camdan eşyalar… Ne bulursam topluyordum. Bir süre sonra topladıklarım eve sığmaz oldu. Eşim sağ olsun yardım etti, hepsini kutulara yerleştirdik, yazlık eve taşıdık. Aslında gemi maketi olarak yola çıkmamıştım, koleksiyonum sonra şekillendi. Son 6 yıldır belli bir konsept üzerinden ilerliyorum, sadece gemi maketleri topluyorum.
Peki, gemi maketlerine olan tutkunuz nereden geliyor?
İzmit’te büyüdüm, çocukluğumuz Körfez’de geçti. Abilerimiz her gün balık tutmaya çıkardı, ben de sabahın köründe kalkar, onlara yardıma giderdim. Denize karşı bir tutkum vardı zaten. Topladığım el emeği ürünler arasında gemi maketleri ön plana çıkmaya başladı. Baktım çok kıymetli bir koleksiyon oluştu, bunu sergilemek istedim. İzmit’teki ofisimin bir bölümünü sergi alanına çevirdim. Özellikle yeni kuşağın bu koleksiyonu görmesini istedim. Hem unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını tanımaları hem de geçmişimiz hakkında bilgi sahibi olmaları için. Bunları ne kadar çok insan görürse o kadar mutlu olurum.
500 PARÇA YER ALIYOR
Gelelim koleksiyonunuza. Kaç parçadan oluşuyor, içinde neler var?
Askeri gemilerden ticari gemilere, yolcu gemilerinden yatlara, balıkçı teknelerinden sandallara, saltanat kayıklarından vapurlara, korsan gemilerinden denizaltılara kadar 500 parça var. Sadece gemiler yok tabii ki. Denizcilik üzerine aklınıza ne geliyorsa var. Dümenden çapaya, gemi malzemelerinden tablolara kadar. Ayrıca çok değişik objeler de var. Üç boyutlu tablolar, arabalar, cam eşyalar gibi.
Maketini yaptırdığım her geminin tarihi hikayesi var. Çanakkale Savaşı’nda önemli bir rol üstlenen Nusret Mayın Gemisi’nden Yavuz Zırhlısı’na, TCG Anadolu’dan Oruç Reis’e hatta elim bir kaza sonucu batan, çok sayıda şehit verdiğimiz Üsküdar Vapuru’na kadar…
Koleksiyonunuzda yer alan parçaların tamamını özel olarak mı yaptırdınız?
Birçoğunu özel yaptırdım ancak hazır olarak aldıklarım da var. Türkiye’nin birçok ili, ilçesi, köyünden hatta yurt dışından aldığım parçalar var. Bu tamamen sevgi işi, merak işi. Genelde emekli olduktan sonra evde otururken hem stresten kurtulmak hem de ortaya bir eser çıkarmak isteyen arkadaşlar bu işi yapıyor, bize de haber veriyor. Biz de yollara düşüyoruz, bu nadide parçaları alarak koleksiyonumuza ekliyoruz.
HEPSİ ÇOK KIYMETLİ
Bunları nasıl muhafaza ediyorsunuz?
Özel vitrinler, fanuslar yaptırdım, onların içinde muhafaza ediyorum. Hepsi o kadar kıymetli ki… Türkiye’de bulunmayan parçalar var. İğneyle kuyu kazar gibi 12 ayda yapılan gemiler var. Bunları özel bir yerde muhafaza etmezseniz çabuk yıpranır. O yüzden elimden geldiğince korumaya çalışıyorum.
Koleksiyona devam mı?
Bunun sonu yok. Yapabildiğim kadar yapacağım ama bu ofise de sığmayacak duruma geldim.
HALKA AÇMAK İSTİYOR
Peki, koleksiyonunuzu kamusal bir mekanda devamlı sergilemeyi, izleyiciye açmayı düşünüyor musunuz?
Koleksiyonumu halka açmayı düşünüyorum. Kocaeli bir donanma şehri. Bu şehirde böyle bir koleksiyonun sergilenmesinden memnuniyet duyarım ancak kalıcı bir yer olmalı. Çünkü bunlar çok nazik parçalar, tekrar tekrar taşınması mümkün değil. En ufak bir dikkatsizlikte kırılabilir. Ancak kalıcı bir yer olursa bu düşüncemi hayata geçirebilirim. Kocaeli halkının hatta il dışından gelen insanların bu koleksiyonu görmesini isterim. Burası halka açıldığı zaman çok daha kıymetli olacağını düşünüyorum.
Hayrullah Bey, böyle bir koleksiyona sahip olmak nasıl bir duygu?
Manevi değerini anlatamam. Koleksiyonumda yer alan parçaları öyle insanlardan aldım ki sevinç, mutluluk, heyecan hepsini bir arada barındırıyor. İçeri giren ‘Şok oldum’ diyor. ‘Farklı bir dünyaya geldik’ diyen de oluyor, ‘İnsanın burada ömrü uzar, gönlü açılır’ diyen de. Hoşlarına gidiyor, teşekkür ediyorlar. Ben de çok mutlu oluyorum tabii ki.
NASIL ARANDI: #hayrullah emcet küçük # koleksiyon # gemi # vapur # deniz # nusret mayın gemisi # yavuz zırhlısı # üsküdar vapusu