27-07-2024 09:06

100’üncü yılda, 100’üncü kütüphane: Okuma Sanatı Kulübü

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 06/07/2023
2017 yılında Tülay Yanıkoğlu Yazıcı tarafından kurulan ve bugüne kadar ihtiyacı olan devlet okullarına 87 kütüphane kuran Okuma Sanatı Kulübü, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılında, 100’ncü kütüphaneyi kurmaya hazırlanıyor
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ZEYNEP AKAR

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

2017 yılında, bir kitap aşığı olan Tülay Yanıkoğlu Yazıcı tarafından kurulan ve ilimizin en aktif sosyal sorumluluk platformlarından biri olan Okuma Sanatı Kulübü, bugüne kadar gerçekleştirdiği projelerle sayısız çocuğun hayatına dokundu. Kurulduğu günden bu yana kitaba ulaşmakta sıkıntı yaşayan çocuklar için 87 devlet okuluna kütüphane kuran; ayrıca 5 noktada hayata geçen ‘Anne Kütüphanesi’ projesiyle de ses getiren kulüp, şimdi yeni bir hedefe doğru yürüyor.

Cumhuriyetimizin kuruluşunun  100’üncü yıl dönümünde 100’üncü kütüphaneyi kurmak için kolları sıvayan kulüp üyeleri, ekim ayında tamamlanacak olan proje için çalışmalarını sürdürüyor. Okuma Sanatı Kulübü,  100’üncü kütüphaneyi Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, Kurtuluş Savaşı’nı fiilen başlattığı Samsun’da kurmayı planlıyor.

Okuma Sanatı Kulübü’nün ‘kitaba ulaşamayan çocuk kalmasın’ mottosuyla çalışan başarılı ekip üyeleri Tülay Yanıkoğlu Yazıcı, Gamze Kır Sapancı, Şennur Zengin ve Selma Kahraman ile kulübün çalışmaları hakkında konuştuk.

Tülay Hanım, Okuma Sanatı Kulübü’nün 2017 yılında kurduğu ilk kütüphanenin açılışında neler hissettiğinizi hatırlıyor musunuz?

İlk kütüphane, mezun olduğum ilkokul olan Hereke Kışladüzü İlkokulu’na kurulmuştu. Çocukluğumda küçük, çelimsiz bir kız olarak gezdiğim okul koridorlarında, okuluna kütüphane kazandırmış biri olarak özgüven ve gururla yürümek çok güzeldi. İlkokul öğretmenim de yıllar sonra mezun ettiği küçük kızı ile anlamlı bir projede beraber poz vermekten çok mutluydu. Fayda üretmek, emek harcamak, güzel şeylere vesile olmak duygusunu o gün iliklerime kadar hissettim ve bu yolda gücüm yettiğince yürümeye söz verdim.

 

Bugün geldiğimiz noktada Okuma Sanatı Kulübü’nün kaç kütüphanesi oldu?

Şu ana kadar 87 devlet okuluna kütüphane desteği verdik. Bunların 50’den fazlası Kocaeli’de. Giresun, Trabzon, Van, Diyarbakır, Bitlis, Adana, İzmir, İstanbul, Edirne, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Bursa, Düzce, Kastamonu, Zonguldak, Samsun, Mardin, Antalya ve daha pek çok şehre hem kitap desteği verdik hem de kütüphane kurulmasına vesile olduk.

SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ

Kulüp olarak sadece kütüphane mi kuruyorsunuz? Başka faaliyetleriniz de var mı?

5’nci yılımızda 23 dönüm arazi üzerine, 21 bin fidandan oluşan bir orman kurduk. İhtiyaç sahibi çocukların kırtasiye ve kitaba ulaşması için yardımlar yolladık, tablet desteği verdik. Afrika ve Asya’da 4 adet su kuyusu açtırdık. Farklı derneklerle de işbirliği yaparak bu güne kadar toplamda 30 binin üzerinde çocuğun kalbine dokunmayı başardık. Geçen yıl ‘Yılın Çıkış Yapan Sosyal Sorumluluk Projesi’ ödülünü aldık. Bu yıl Digitürk’te yayınlanan ‘Dünyayı Kim Kurtaracak’ isimli belgesele konu olduk. Yaptığımız çalışmaların karşılık buluyor olması bizi çok mutlu ediyor elbette. Bu güç ve azimle çalışmaya devam edeceğiz.

 

Bu kadar çok kütüphaneyi kuracak kitabı nereden temin ediyorsunuz?

Okuma Sanatı Kulübü’nü kurulduktan bir süre sonra daha fazla ikinci el kitap toplamak için bir kitap kumbarası yaptırdık. Bu kitap kumbarasını önce Kocaeli’deki sonra da çevre illerdeki firmalara gönderip, kitap toplamalarını sağladık. Özel okullar, üniversiteler ve pek çok firma bize destek verdi. Hatta Almanya, İngiltere ve Los Angeles‘da bizim için kitap toplayan Türk dernekleri de örgütlendi. Bu güne kadar 550 binin üzerinde ikinci el kitap topladık.

100’ÜNCÜ KÜTÜPHANE SAMSUN’A

Gamze Hanım, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılında Okuma Sanatı Kulübü olarak çok anlamlı bir projeye imza attınız. Bu projeden biraz bahseder misiniz?

7 yıl boyunca toplam 87 kütüphane kurmuş bir kulüp olarak, ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında neden 100 kütüphaneye ulaşmayalım ki?’ fikri, sevgili arkadaşım Şennur Zengin’den çıktı. O günden itibaren de hedefe doğru yürümeye başladık. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yıl kutlamasında, Samsun’daki bir okulda kütüphane açmanın çok anlamlı bir hediye olacağını düşünüyoruz. 100’üncü kütüphane açılışımız ile birlikte yaklaşık olarak 650 bin kitaba ulaşmış olacağız.

 

Ekim ayına kadar kuracağınız kütüphanelerin hangi okullarda olacağı belli mi?

Kütüphanelerin 6 tanesi için sponsorlarımız bizimle iletişime geçti ve hangi şehirlerde kütüphane kurmak istediklerini belirttiler. Hayırseverlerimiz genellikle vefat eden yakınlarının adına, memleketlerinde kütüphane açmak istiyor. Bizler de bu şehirlerdeki ihtiyaç durumunu değerlendirip okullarla iletişime geçiyoruz, böylece sürecimiz başlamış oluyor. Yalova Gazanfer Bilge Sevgi Evi, afet bölgesi Kastamonu Bozkurt, Kastamonu Seydiler, İzmir ve Kırklareli için çalışmalara başladık.

ANNE KÜTÜPHANESİ

Selma Hanım, Okuma Sanatı Kulübü’nün çok ses getiren ‘Anne Kütüphanesi’ projesi nasıl doğdu?

Çok özel bir proje ve benim de Okuma Sanatı Kulübü ile değerlerimin buluştuğu noktalardan biri diyebilirim. 4 yıl önce Dilovası’nda arka arkaya açılan kütüphaneler, zamanın kaymakamı Mehmet Asım Alkan’ın dikkatini çekti ve kaymakam bey bizimle temasa geçti. “Bu bölgenin kadınları zor durumda. Eşlerinin izin vereceği bir sosyalleşme alanları yok, mutlu değiller, kendilerini geliştiremiyorlar” dedi ve onlar için de bir sosyal sorumluluk projesi yapmamızı teklif etti. Üzerinde düşündük, bu projeyi odağımız olan kitap ve kütüphane üzerinden hayata geçirmeye karar verdik. “Onlar için sosyalleşebilecekleri bir ‘Anne Kütüphanesi’ oluşturalım” dedik. Türkiye’nin ilk anne kütüphanesi, üyemiz sevgili Şennur Zengin’in desteğiyle Nene Hatun Anaokulu’nda, rahmetli babası ‘Mustafa Gümüş Anne Kütüphanesi’ adına kuruldu.

 

Okuma Sanatı Kulübü’nün, anne kütüphaneleriyle kadınların hayatına dokunmayı başardığını gözlemlediniz mi?

Bu kütüphanede onlar için etkinlikler düzenledik, çeşitli el işleri kursları aldılar. Son iki yıldır ise kişisel gelişim seminerleri ve kitap söyleşileriyle birlikte olmaya devam ediyoruz. Her seminer sonrası onlarla birebir sohbetlerimiz oluyor. Kendilerini ifade etmeye başlamaları, farkındalıklarının artması, her buluşmada hayatlarına dair verdikleri geri bildirimler olumlu sonuçlar aldığımızın kanıtları oluyor. Anne kütüphanesinin müdavim anneleri ile kitap söyleşileri gerçekleştiren bir okuma kulübü oluşturmak bu yılın en güzel adımı oldu.

 

HAYIRSEVERLERİN DESTEĞİYLE

Şennur Hanım, kütüphanelerin kurulma aşamasında maddi destek de kabul ediyor musunuz yoksa sadece kitap bağışlarıyla mı ilerliyorsunuz?

Elbette, kaynak ihtiyacımız oluyor. Bize başvuran herkese, ihtiyacı giderme noktasında muhakkak dönüş yapıyoruz. Bu sebeple en az kitaplar kadar, maddi desteğe de ihtiyacımız oluyor. Bu noktada kütüphanemize sponsor olan hayırseverlerimiz ile kütüphanelerimizin dizaynını ve imalatını yapan marangozumuz Mehmet Bey’i buluşturuyoruz. Onların organize olmasını ve süreci birlikte yürütmelerini sağlıyoruz. Daha sonra ise kitaplar ve diğer ihtiyaçlar noktasında yeniden biz devreye giriyoruz.

 

Kulübe destek olmak isteyen kişiler, size nasıl ulaşabilir?

Bizlere sosyal medya hesabımızdan, halkla ilişkiler ve basın birimimizden ve mail adresimizden kolayca ulaşabilirler.

@okuma_sanatii

Halkla İlişkiler ve Basın Sorumlusu Gamze Kır Sapancı: 0541 229 28 41

Mail: okumasanati41@gmail.com

NASIL ARANDI: #okuma sanatı # kulübü # kocaeli # izmit # cumhuriyet # kitap # dergi # eğitim # tülay yanıkoğlu yazıcı # gamze kır sapancı # şennur zengin # selma kahraman

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.