08-12-2024 22:18

100. yılında Dergâh Mecmuası sempozyumunda tarihe ışık tuttular

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 12/10/2021
Gölcük; kültürle, sanatla ve edebiyatla anılan bir kent olma yolunda ilerliyor. Gölcük Belediyesi’nin bu yıl üçüncüsünü düzenlediği sempozyum ise diğerleri gibi tarihe ışık tutuyor
.stripslashes($urun->baslik).

Gölcük Belediyesi; kültür, sanat ve edebiyatta öncü kent olma hedefini düzenlediği sempozyumlarla sürdürüyor. İlk olarak ‘Türk Dili ve Edebiyatı-Servet-i Fünûn’ sempozyumunu düzenleyen, ardından ‘Sırat-ı Müstakîm-Sebilürreşad ve Mehmet Akif’ konulu sempozyumu organize eden; aynı zamanda bu çalışmaların kitap haline getirilmesini, akademi ve bilim dünyasının istifadesine sunulmasını sağlayan Gölcük Belediyesi, sempozyum serisinin üçüncüsünde Dergah Mecmuası’nı tüm yönleriyle ele aldı. Milli Mücadele döneminin önemli yayınlarından olan, edebî yönünün yanı sıra Kurtuluş Savaşı’nı destekleyen milli ve siyasi duruşuyla da önem arz eden ‘Dergah Mecmuası’nın 100. yılı nedeniyle organize edilen sempozyum, Gölcük Belediyesi Kazıklı Kervansaray Kültür Yapısı’nda gerçekleştirildi. 

BAŞKAN SEZER EV SAHİBİ

Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer’in ev sahipliği yaptığı sempozyumun açılış oturumuna; Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, Kocaeli Vali Yardımcısı Ali Ada, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yaşar Çakmak, Kocaeli Üniversitesi Genel Sekreteri Mustafa Eren, Kocaeli Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Taşdelen, Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, AK Parti İlçe Başkanı Çetin Seymen, MHP İlçe Başkanı Bilal Çakır, BBP İlçe Başkanı Şahin Akpınar, Gölcük İlçe Milli Eğitim Müdürü Caferi Tayyar Mert, Prof. Dr. Necat Birinci, akademisyenler, öğretmenler, öğrenciler ve Gölcüklüler katıldı.

BAŞKAN KONUŞTU

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, şunları söyledi: “2019 yılında uluslararası ‘Türk Dili ve Edebiyatı-Servet-i Fünun’ sempozyumunu, akabinde 2020 yılında ‘Sırat-ı Müstakim-Sebilürreşad ve Mehmet Akif’ sempozyumunu düzenledik. Servet-i Fünun, Ahmet İhsan Tokgöz’ün genel yayın yönetmenliğini yaptığı dönemde özellikle bir dönem  Değirmendere’den yönetilmesi nedeniyle önemliydi. Sırat-ı Müstakim-Sebilürreşad ise Mehmet Akif’in eserlerinin önemli kısmını telif ettiği ve özellikle 2021’in ‘Mehmet Akif Yılı’ olarak kabul edilmesi, İstiklâl Marşı’nın kabulünün 100. yılı olması nedeniyle önemliydi.

İLK SAYININ 100. YILI

Bu sene düzenlemiş olduğumuz ‘100. Yılında Dergâh Mecmuası’ sempozyumunun da Dergâh Mecmuası’nın ilk sayısının yayınlanmasının 100. yılı olması sebebiyle özellikle seçildiğini belirtmek istiyorum. Akademisyenlerimiz, düzenlenen sempozyumlarla alakalı çalışmaların kitap haline getirilmesinin öneminden bahsetmişlerdi. Yapılan çalışmaların kitap haline getirilmesini, akademi ve bilim dünyasının istifadesine sunulmasını biz de çok önemli buluyoruz. Bu itibarla Servet-i Fünun sempozyumu kitap haline getirildi ve aynı sene 258. sayısının aynısının basımı yapıldı. Sırat-ı Müstakim-Sebilürreşad ve Mehmet Akif sempozyumu da kitap haline getirildi.

 

KİTAPLAR BASILIYOR

Yerel yönetimler ile üniversiteler arasında yapılacak iş birliğinin somut meyvelerini görmüş bulunuyoruz. Yaptığımız çalışmaların önemi zaman içerisinde daha iyi anlaşılacaktır. 2020 yılında, Kocaeli Üniversitesi iş birliğiyle, IMASCON Uluslararası Fen Bilimleri ve Uluslararası Sosyal Bilimler Kongreleri düzenledik. Sempozyum bildirilerinden hazırlanan 2 kitap da şu an basım aşamasında. İnşallah devam eden sempozyumlarımız sırasında bunları da yine akademisyenlerimizin istifadesine sunacağız. Dergâh Mecmuası, istiklal mücadelemizin en önemli destekçilerindendir. Cumhuriyet döneminin fikir dünyasının önemli isimlerinin bir araya geldiği, toplumun düşünce yapısının oluşmasında önemli rol oynamış bir dergidir.”

PROJELER DEVAM EDİYOR

Gölcük’te devam eden kültür ve tarih projeleriyle ilgili de bilgi veren Başkan Sezer, “Gölcük’te, Örcün Köyü’nde bulunan, Osmanlı döneminden kalma hamam restore edildi. Kültürel mirasımızın günlük sosyal hayatımızın içinde yer alması düşüncesiyle, tarihî binayı Hüsn-i Hat Müzesi olarak tanzim ettik. 170 sanatçı emek verdi. Yeniden imar ve ihya edilen hamam, Hattat Ali Vasfî İzmidî Hüsn-i Hat Müzesi olarak kullanılıyor. Yukarı Mahalle’deki Osmanlı döneminden kalma tarihi hamamın restorasyonu devam ediyor, Halıdere’deki tarihi hamamın kamulaştırmasını yaptık. Hamam, kültür varlığı olarak tescil edildi. Arkeolojik çalışması yapıldı, restorasyon ve rölöve projesine kısa süre içinde başlanacak. Ulaşlı’da da benzeri bir yapımız var. Burada da proje çalışmamız devam ediyor” dedi.

FOTOĞRAF YARIŞMALARI

Yazlık Ilıca’da bulunan ve Roma döneminden kalan eserlerin de arkeolojik çalışmalarını tamamladıklarını belirten Başkan Sezer, şöyle devam etti: “Bunun yanında sanatsal çalışmalarımız sürüyor. UNESCO ve Gölcük Fotoğraf Derneği iş birliğinde 10 sene boyunca somut olmayan kültürel miras fotoğraf yarışması düzenledik. Bu sene, ‘Göç’ konulu yarışma BM desteğiyle gerçekleştirildi. Gölcük Belediyesi, somut olmayan kültürel miras konusunda Türkiye’deki en büyük fotoğraf arşivine sahiptir. Nasip olursa, 10 yıl boyunca, yapılan çalışmaları da kitap haline getirmeyi hedefliyoruz.

KATILIMCILARA TEŞEKKÜR

Düzenlemiş olduğumuz kongrelere çok büyük destek veren hemşerimiz Doç. Dr. Ali Kurt’a çok teşekkür ediyorum. Kocaeli Valimiz Sayın Seddar Yavuz’a, tüm kültürel faaliyetlere verdiği destekten dolayı şükranlarımı sunuyorum. Tüm sempozyumlarda bizi yalnız bırakmayan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekilimiz Sayın Yaşar Çakmak’a, Kocaeli Üniversitesi Genel Sekreteri Sayın Mustafa Eren’e, açılış sunumunu yapan Prof. Dr. Sayın Necat Birinci’ye ve sempozyuma katılan tüm akademisyenlere çok teşekkür ediyorum. Sempozyumumuzun hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

TARİHE IŞIK TUTUYOR

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yaşar Çakmak da yaptığı konuşmada “Gölcük’ün kültürle, sanatla, edebiyatla anılan bir kent olması bizleri çok mutlu ediyor. Önceki sempozyumlar olduğu gibi bu sempozyumumuz da çok kıymetli. Akademisyenlerimizin katılıp, düşüncelerini aktarması ve bu düşüncelerin kitap haline getirilmesinin; tarihe bir belge bırakması, ışık tutması açısından oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Gölcük Belediye Başkanımız Ali Yıldırım Sezer başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

TARİHİMİZİ ÖĞRENİP, ANLAMALIYIZ

Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu ise yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Çok özel bir günde sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Kültürle, sanatla, tarihimizi anlamakla ilgili bir sempozyumda yer almaktan ayrıca gurur duyuyorum. Tarihimizi ve edebi değerlerimizi öğrenmek ve anlamak durumundayız. İstiklal mücadelesi verilirken nasıl bir ruh ve maneviyatla mücadele edildiğini anlamamız için bu çalışma çok önemli. Tarihi anlamazsak tarih tekerrürden ibaret olur. İnşallah Cumhuriyetimizin ilanının 100. yılı olan 2023 yılına da birlik ve beraberlik içinde ulaşacağız. Sempozyumu düzenleyen Gölcük Belediye Başkanımız Ali Yıldırım Sezer başta olmak üzere emeği geçen herkese, katılan akademisyenlerimize teşekkür ediyor, başarılar diliyorum.”

AÇILIŞ KONUŞMASINI PROF. BİRİNCİ YAPTI

Sempozyumun açılış konuşmasını; modern Türk edebiyatı ağırlıklı 62 ayrı bilimsel makalesi ve inceleme, araştırma, metin neşri olmak üzere 68 kitabı yayınlanan; 2003-2007 yılları arasında Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarlığı görevini yürüten; 22 Temmuz 2007 tarihinde yapılan genel seçimlerde 23. dönem İstanbul milletvekili seçilen; kıymetli hoca Prof. Dr. Necat Birinci, ‘Dönemin Mecmualarına Yansıyan Şekliyle Milli Mücadele Edebiyatı’ konulu sunumuyla yaptı. Ardından değerli akademisyenlerin katılımlarıyla sempozyumun oturumları gerçekleşti.

İLK OTURUM

İlk oturumda Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaban Sağlık oturum başkanlığını üstlendi. Oturumdaki diğer akademisyenlerden; İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk, ‘Devrin siyasal ve sosyal olayları ışığında Dergâh Dergisi üzerine bir değerlendirme’ konusunu; İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Koçak, ‘Milli Mücadeleden cumhuriyete geçişte öncü bir yayın: Dergâh Dergisi ve yeni Türk şiir anlayışındaki yeri’ konusunu; Sakarya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Ulutürk Sakarya, ‘Dergâh ile birlenme: Dergâh Mecmuası’ konusunu ele aldı.

İKİNCİ OTURUM

İkinci oturumda ise oturum başkanlığını İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk üstlendi. Oturumdaki diğer akademisyenlerden; Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaban Sağlık, ‘Bir medeniyet projesi olarak Dergâh Dergisi’; Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Abdülkerim Asılsoy, ‘Dergâh Mecmuasında İslâm ve batı medeniyeti algısı’; İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Samsakçı, ‘Dergâh Mecmuası ve Kuvay-i Milliye Hareketi’ konularına değindi.

‘100. Yılında Dergâh Mecmuası Sempozyumu’nun ardından katılımcılara plaketleri takdim edildi. Katılımcılar, Gölcük Belediye Başkanı Av. Ali Yıldırım Sezer’e, tarihe ışık tutan sempozyumlar düzenlediği için teşekkürlerini iletti, bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

 

 

 

NASIL ARANDI: #gölcükbelediyesi #belediyebaşkanı #aliyıldırımsezer #dergahmecmuası #profnecatbirinci #radiyesezerkatırcıoğlu #akpartimilletvekili #doçdralikurt #aliada #yaşarçakmak #mustafaeren #fatihtaşdelen #cengizkarabulut #çetinseymen #bilalçakır #şahinakpınar #caferitayyarmert #akademisyen #eğitim #sempozyum #oturum #öğrenciler #bilgi #yaşarkemal #dergah #dergi #100yıl #tarih

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.